Hari ni kite nak berkongsi cara merawat cirit-birit mengikut sumber buku “Rasulullah is My Doctor” hasil tulisan Jerry D. Gray. Buku ni kite beli mase pi Pesta Konvo kat UKM. Banyak info-info yang sangat berguna yang boleh kite kongsi secara beransur-ansur kat sini nanti ye.

Kebetulan, lately ni Nuha dgn Adnin asyik kene cir-bir je. Puas gak memikir ape yang menyebabkan diorang ni asyik cir-bir je..oo..rupe2nye ‘Ummi le yang bersalah nak…’ huhuhu..kite ni kan orang Melaka..kalau time makan tu tak pedas tak sah..Nuha dgn Adnin pulak bile bagi je makan pedas..laju gak..jadik mak pon sumbatlah lagi nak..rupe-rupenye perut bayi dan kanak-kanak memang tak sesuai makanan pedas2 ye anak2..huhuhu..sian anak2 kite..

Jadi kite ade terbace dalam buku “Rasulullah is My Doctor” cara merawat cir-bir ni.

RAWATAN CIRIT BIRIT

Sumber:”Rasulullah is My Doctor” ~ Jerry D. Gray

Kaedah 1:

  1. Campur satu sudu teh minyak biji jintan hitam dengan air panas.
  2. MInum campuran itu sebanyak 2 hingga 3 kali sehari.

Kaedah 2:

  1. Minum 2 sudu makan madu yang dicampur dengan air sebanyak 3 kali sehari ataupun lebih (untuk kes teruk) sehingga sakit hilang.

Kaedah 3:

Makan pisang dan hirisan epal yang dikupas dan berwarna coklat. (agaknye lepas hiris epal tu biar seketika sampai berwarna coklat)

InsyaAllah dengan izin Allah..:)

Advertisements