Tags

, , , ,

Mas Helas

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. 🙂

Selamat berhujung minggu. Bestnye dapat meluruskan pinggang lame2 kat tilam kan kan kan? 🙂

Semalam kami sekeluarga berpeluang pergi ke Halfest, Pameran Makanan Halal Malaysia kat MIECC (Pusat Pameran Mines). Ramainye orang..syok tau pi pameran makanan ni,  pasal boleh test food for free..hehehe.. banyak tu gerai dia.. ada lebih 500 gerai, termasuk makanan, produk penjagaan diri dan macam2 lagi le..kitorang jalan punye jalan sampai tak larat nak jalan. penatnye toksah kire le..dengan melayan dua orang puteri tak reti melayu tu..si nuha tu asyik jalan sambil berangan je..si adnin tu pulak asyik nak turun jalan..bahaya woo..ramai orang, silap haribulan boleh jadi tragedi ibubapa kehilangan anak pulak..nauzubillah..

Papepon, memang best..kemudahan toilet pun bersih dan selesa.. 🙂 tapi ada satu part yang tak best. 😦 Ruang solat yang sangat terhad kat G floor..orang ramai, tapi ruang solat ciput je..hopefully pihak pengurusan lebih sensitif dalam bab ni, kate pusat pameran, dah sah2 le ramai orang yang datang kan, abeh tu ruang solat tu kene le buat lebih besar dan selesa. baru la boleh dapat 5 bintang. 🙂

Balik tu nuha dgn adnin dua2 pengsan..bestnye….nak tumpang sekaki boleh..hehe..padahal dh ternganga mulut dalam kereta on the way balik tadi tak sedar lagi..

Kite pulak siap2 buat2 busy le siapkan dinner..kene masak le cek oi..nanti budak 2 orang tu bangun lapar cemane..walaupon dalam hati ade perasaan malas, tetap juga kite gagahkan diri memasak simple dinner untuk MyHusband dan anak2..

Menu dinner kite simple je. Nasi putih, butter prawn dan sayur buncis dan cauliflower..senangkan, setengah jam dah siap. 😉 tipula tu..mcm terer nau ko masak..

Resepi butter prawn tu kite dapat dari Dapur kak Azlita Masam Manis tau..so far kite memang tetamu setia blog kak Ita..macam2 ada..best tau..

Resepi Butter Prawn ni kite nak kongsi pasal akak kesayangan kite pon suke makan mende ni. Dedolu mase kiteorang masih mude belia, kitorang kan agak rajin le jejalan kan, jadi sudah terasa la ini resepi kat satu hotel tu kat Santubong. Mase tu akak kite kursus, kite pon tumpangla sekaki. Sedap mak ai, so creamy..so yummy..pegi makan kat tempat lain kalau ade butter prawn pon, tak same sedapnye macam buttered prawn kt hotel santubong tu..susah bangat nak dapat merase buttered prawn sesedap tu.. Last skali kite terjumpe kat dapur kak Ita..alhamdulillah..Terima kasih kak Ita atas perkongsian. I lap u.. 🙂

Jadi, untuk tatapan kekanda ku Kekla, dan sesiapa yang tak berapa pandai memasak tu ya. hehehe..kite pon tak pandai masak. check it out this resepi oke, sangat simple dan mudah diikuti? Cuba ye,  jgn tak cube.. 😉

RESEPI BUTTERED PRAWN

Sumber: Azlita Masam Manis

Sarang Telur

  • 2 biji kuning telur
  • 1 senduk butter/margerin
  • 1 cawan minyak masak
  1. pukul ringan kuning telur
  2. panaskan butter bersama minyak (sebaiknya guna senduk bulat)
  3. bila minyak sudah panas, pusing2kan minyak dengan senduk laju2 membentuk bulatan sehala tanpa henti. (buat pusingan lawan jam lagi bagus, ikut stail tawaf 🙂)
  4. Sambil buat pusingan senduk pada minyak tadi, tuang kuning telur ke dalam kuali, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali halus je. tuang sampai habis.
  5. Masak sehingga telur berwarna keemasan. Angkat dan tuang ke dalam tapis santan besi untuk toskan minyak nye.

Udang

  • 12 ekor udang
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada sulah
  • Minyak untuk menggoreng udang
  1. Udang digaul dengan garam dan lada sulah.
  2. Goreng udang sehingga warna udang berubah  dan agak masak. Jangan goreng terlalu lama, nanti udang kecut tak cantik dan agak keras bila dimakan.
  3. Angkat udang dan toskan minyaknya.
  4. Keluarkan minyak dari kuali, tak nak guna dah minyak tu.

Untuk Menumis

  • 3 ulas bawang putih – cincang
  • 6-8 tangkai cilipadi – hiris
  • 5 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair/susu segar. Rase kite susu cair lebih sedap, lebih creamy..
  • Sedikit butter/margerin untuk menumis
  • Sedikit serbuk lada hitam/putih – jika suka, tapi kite suke 🙂
  • Garam secukup rasa
  1. Panaskan butter dalam kuali.
  2. Tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
  3. Masukkan susu cair dan masak sebentar.
  4. Masukkan udang yang telah digoreng.
  5. Masukkan sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa.
  6. Setelah semua bahan masak dan mesra, angkat dan letak dalam pinggan hidangan. Taburkan sarang telur yang kite buat mula2 tadi. SIAP 🙂

Sorry, takde gambar..kite takde kamera you..Takde gambar pon tak ape, insyaAllah mesti jadi punye..Selamat mencube.. 🙂

Advertisements